Sök betald traineeship vid EU:s institutioner och få inblick i samt värdefull erfarenhet av beslutsprocesser och politik. Du får möjlighet att arbeta med kollegor från hela EU, bidra till viktiga projekt och utvecklas både professionellt och personligt – samtidigt som du får lön. Ta chansen att vara med och gör skillnad!


EU-traineeprogram att söka just nu
Filmer om EU-praktik
EU-traineeprogram är för dig!
Varje år får flera tusen personer mellan 23 år och äldre en unik möjlighet att praktisera på EU:s institutioner, byråer och organ. Om du har avslutat en universitetsutbildning på minst tre år och behärskar två officiella EU-språk (till exempel engelska och svenska), kan du vara den EU-institutionerna söker! Det spelar ingen roll om du är i början av din karriär eller överväger en förändring – det finns alltid plats för nya perspektiv och erfarenheter.
EU erbjuder praktikmöjligheter inom en rad olika områden: IT, juridik, forskning, ekonomi, kommunikation, HR, internationella relationer, miljö, transport, psykologi, försvar och många fler. Oavsett om du vill bidra till att forma framtidens EU-politik eller arbeta i en internationell, dynamisk miljö, så finns det en plats för dig. Det finns ingen övre åldersgräns för de flesta traineeprogram, vilket gör det möjligt för både nyutexaminerade och de som har lång arbetslivserfarenhet att ta del av denna fantastiska möjlighet. Få en inblick i EU:s arbete och arbetsmiljö, bygg ett internationellt nätverk och stärk dina karriärmöjligheter med värdefull erfarenhet.
Tveka inte – sök till EU-traineeprogram och ta ditt nästa steg i en global karriär.
Så här går det till:
Välj traineeprogram
Det finns över 60 olika praktikprogram vid EU:s institutioner, byråer och organ. Ditt val beror på vilka frågor och arbetsuppgifter du vill arbeta med, hur lång tid du vill göra din praktik och i vilket land du vill praktisera.

Skicka in din ansökan
Registrera ett konto i ansökningssystemet (varje praktik har egen ansökningsplattform). Skapa ditt CV i Europassformat Fyll i ansökningsformuläret. Se till att din ansökan är komplett, tydlig och konkret. UHR tipsar om hur du skriver en lyckad praktikansökanUHR anordnar informationswebbinarier inför varje ansökningsomgång
Skicka in din ansökan i tid.
Urvalsprocessen
Flera steg kan ingå i urvalsprocessen: bedömning av ansökan, poängsättning av kompletterande handlingar och intervju. Tänk på att du konkurrerar med andra sökande. Genom att skriva ett bra motivationsbrev, en områdesrelaterad ansökan och visa ett tydligt intresse av EU-frågor med konkreta exempel ökar du dina chanser.
Har du frågor? Delta i UHR:s webbinarier om hur du skriver ett lyckat ansöknings- och motivationsbrev Eller ta kontakt med UHR

Grattis, du är stagiaire!
Nu har du fått glädjande beslut om din EU-praktik och det är dags att förbereda hälsointyg, utdrag från brottsregister, olycksfallsförsäkring, med flera.
Skicka alla dokument i tid. Kom ihåg att informera Skatteverket om din kommande praktikantlön.
Vanliga frågor om EU-praktik
För att söka EU-praktik behöver du ha en avslutad universitetsutbildning på minst tre år vid ansökningstillfället. Det finns ett begränsat antal korttids praktikprogram för högskolestuderande, till exempel vid Europeiska kommissionens representation i Sverige eller EU-relaterad praktikprogram vid Sveriges ständiga representation, svenska EU-regionkontor och svenska organisationer kontaktkontor i Bryssel, eller vid ett av Europadirekt-kontoren i Sverige.
Praktiken är obetald och du kan finansiera praktiken med CSN och Erasmus. Det är en meriterande erfarenhet som kan stärka dina chanser för betald EU-praktik.
UHR anordnar informationswebbinarier inför ansökan för Europeiska kommissionens Blue Book praktik, Europaparlamentets Schuman praktik och Rådets praktik samt inför andra EU-praktikprogram.
Vi bjuder alltid in experter från EU-praktikkontor och går igenom ansöknings- och urvalsprocessen, samt svenska EU-praktikanter som gästtalare så att de kan berätta om sina erfarenheter och svara på praktiska frågor om livet som praktikant. Var hittar jag boende, ekonomi, arbetsuppgifter, m.m? UHR:s webbinarier ger dig tips och råd om hur du skriver en lyckad ansökan
Epso ger en bra sammanfattning av de flesta EU-praktikmöjligheter
Sammanfattning av EU-praktikprogram på UHR:s webbplats
UHR informerar om alla pågående praktikansökningar i EU Careers Swedens informationskanaler på Facebook, LinkedIn och Instagram, samt i UHR:s månatliga nyhetsbrev om praktik och arbete vid EU:s institutioner.
Ditt universitet kan ha en studentambassadör för EU som kan ge stöd
Nyfiken? Här finns det hjälp!
Vi på UHR vill att fler svenskar söker EU-praktik och vill erbjuda stöd till alla som behöver hjälp. Har du frågor, ta gärna kontakt med oss på: concours@uhr.se
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få information och inspiration.