Meriter och meritvärde
När det är fler sökande än det finns platser så fördelas platserna genom urval. Då konkurrerar du om en plats med ditt meritvärde. Meriter är till exempel betyg från gymnasiet, gymnasial vuxenutbildning (komvux) eller omdöme från folkhögskola.
För att studera på högskolan behöver du ha grundläggande behörighet. För en del utbildningar krävs även särskild behörighet.
Om det är fler behöriga sökande än det finns platser till en utbildning så sker ett urval. I urvalet konkurrerar du om en plats med ditt meritvärde.
Meriter i samband med antagningen kan till exempel vara betyg från gymnasiet, gymnasial vuxenutbildning (komvux) eller omdöme från folkhögskola.
Meritvärde
Ditt meritvärde är ditt jämförelsetal plus eventuella meritpoäng.
Jämförelsetal är ditt genomsnittliga betyg från gymnasiet. Reglerna för hur du räknar ut ditt jämförelsetal skiljer sig åt beroende på om du har avgångsbetyg, slutbetyg utfärdade innan 2010, slutbetyg utfärdade efter 2010 eller en gymnasieexamen. Ditt jämförelsetal kan också påverkas av om du har kompletterat.
På Antagning.se finns information om vad som gäller för din betygstyp
Meritpoäng
Du som har slutbetyg eller en gymnasieexamen kan få extrapoäng om du läst vissa kurser i matematik, engelska eller moderna språk i gymnasiet. Det kallas meritpoäng.
Vilka kurser som ger meritpoäng beror på behörighetskraven för utbildningen som du vill söka. Det innebär alltså att din meritpoäng kan variera mellan olika utbildningar. Du kan maximalt få 2,5 meritpoäng att lägga till ditt ursprungliga betygsvärde.
Läs på Antagning.se om vad som gäller för din betygstyp.
På Antagning.se finns information om vad som gäller för din betygstyp
Studieomdöme från folkhögskola
Du som har ett behörighetsintyg från Allmän kurs har grundläggande behörighet till universitet och högskola. I det intyget finns ett studieomdöme som är ditt meritvärde i urvalet.
På Antagning.se finns information för dig som läst vid Folkhögskola
Resultat på högskoleprovet
Du kan också konkurrera med ditt högskoleprovsresultat i urvalsgruppen för högskoleprovet. Observera att högskoleprovet inte kan ge dig behörighet.
Vill du räkna ut ditt meritvärde?
Hur du räknar ut ditt meritvärde beror på vad du har för utbildning. Du behöver veta namnet på ditt betyg och vilket datum det är utfärdat. Titta på ditt betygsdokument om du är osäker.